El 15 de gener de 2022, el Perú va fer front al vessament de 12.000 barrils de cru a la refineria La pampilla, propietat de Repsol.
Han passat més de dos anys i les comunitats que van perdre el seu mitjà de vida i el seu entorn segueixen sense rebre respostes: no hi ha transparència, falten solucions i les compensacions són injustes.
Exigeix a Repsol responsabilitat i una acció immediata.
Firma ara per a demanar a Repsol justícia i reparació!
Aquestes peticions a Repsol no només busquen posar remei al mal causat pel vessament, sinó també que s'estableixi un precedent perquè les corporacions assumeixin la seva responsabilitat i respectin els drets humans i el medi ambient.
Demanem que Repsol divulgui informes detallats sobre el seu impacte ambiental i en drets humans, juntament amb mesures de compensació.
La companyia ha d'implementar mesures que compleixin amb els estàndards ambientals, i que estiguin verificades per autoritats independents per a restaurar l'àrea afectada.
Repsol ha d'assegurar que totes les famílies afectades rebin una indemnització justa, adequada i sense cap discriminació pels danys soferts.
Repsol ha de garantir que les mesures compensatòries considerin les necessitats particulars de dones i nenes afectades.
Repsol ha de millorar les seves polítiques per a prevenir desastres en el futur i reduir el seu impacte en les comunitats locals i el medi ambient.
(c) Ramón Plaza Yelo
(c) Ramón Plaza Yelo
(c) Ramón Plaza Yelo
Causes del vessament
L'incident va ser causat per una sèrie de fallades operatives i de manteniment, inclòs un trencament en un cap d'amarrament durant la descàrrega del vaixell, la qual cosa va provocar un desplaçament brusc i el conseqüent desastre. Això va treure a la llum les grans deficiències en les respostes d'emergència de Repsol.
Impactes immediats i de llarg termini
La resposta de Repsol
Moltes de les mesures que va oferir Repsol van ser insuficients i poc transparents. La comunitat i diverses organitzacions locals han criticat que la companyia no s'hagi compromès plenament amb la reparació dels danys ni hagi ofert compensacions justes i proporcionals a la magnitud del patiment de les comunitats locals.
Ho hem aconseguit gràcies a tu i a totes les persones que heu signat aquesta petició. I també a les organitzacions que s'han sumat a la carta que llegirem durant la reunió per a exigir respostes i acció a Repsol.
Carta oberta a Repsol
Madrid, maig de 2024
Benvolgut Sr. Imaz:
El 15 de gener de 2022 es va produir el desastre ecològic més gran de l’historia recent del mar del Perú, causat per un vessament de gairebé 12.000 barrils de cru durant les operacions de descarrega d’un buc a les instal·lacions de la Refineria La Pampilla, propietat de Repsol.
Més de dos anys després de la catàstrofe, milers de famílies afectades no han rebut una compensació justa per a pal·liar el terrible impacte del vessament. Els seus efectes es continuen apreciant en les vides de les comunitats costeres, els ecosistemes marins i l’economia del país.
Perdura la incertesa sobre quan es recuperarà el litoral i els mitjans de vida de les famílies afectades.
De cara a la Junta General d’Accionistes que se celebrarà el proper 10 de maig a Madrid, les entitats que signem demanem a Repsol aclariments sobre les qüestions següents:
Aquestes preguntes neixen de l’informe Cinco respuestas pendientes de Repsol (data de publicació 10 de maig de 2024), un anàlisis elaborat per Oxfam, CooperAcción, Alianza por la Solidaridad-Action Aid, Greenpeace i Finanzas con Derechos Perú sobre la gestió del desastre, des de l’inici del vessament fins el deficient i poc transparent procés de reparació dut a terme per l’empresa.
Reclamem a Repsol que respongui a aquestes preguntes a la seva propera junta per a que les més de 10.000 famílies afectades pel vessament rebin la informació, justícia i reparació integral que els hi correspon.
Atentament,
Algunes de les organitzacions adherides a la carta: